VIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD

Targi od wielu lat są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. Tegoroczna edycja potwierdziła, że Polską stolica spotkań branży bioproduktów jest Łódź. Przez 3 dni gościliśmy ponad 300 wystawców z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec oraz Japonii. Odwiedziło nas blisko 12 tys. miłośników bioproduktów, ekożywności, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz produktów wytwarzanych z przyjaznych dla środowiska materiałów. Ponad 50% odwiedzających stanowili przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności .

Targom towarzyszyło szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów – Akademia Biokuriera oraz seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbyło Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie ekożywności.
Spotkanie to okazało się ono ogromnym sukcesem, co znalazło swoje odzwierciedlenie zarówno w liczbie uczestników Forum, jak i bardzo pozytywnych opinii na temat wysokiego poziomu merytorycznego wystąpień i dyskusji. W programie Forum znalazły się panele o ciekawej tematyce: „Dokąd zmierza ekobranża”, „W jakim kierunku zmierza handel detaliczny i hurtowy w ekobranży”, a także „Rozwój i specyfika kanałów dystrybucji produktów ekologicznych i prozdrowotnych”. W zgodnej opinii ekobiznes choć ciągle jest jedną z najtrudniejszych profesji, to jednak dynamicznie się rozwija i ma coraz więcej zwolenników. Forum zostało zorganizowane przez MTŁ oraz Wydawnictwo Media Experts. Po raz trzeci odbywała się także konferencja na temat perspektyw rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego w UE, organizowana przez ekspertów z IFOAM EU.

Program targów obfitował w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Wśród atrakcji znajdowały się warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cieleckiego. Na odwiedzających czekała też Strefa FOOD TRACK culinary show, w ramach której zorganizowany był konkurs dla bloggerów „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie” na najsmaczniejszy i najzdrowszy szkolny zestaw śniadaniowy. Wyróżnienia w konkursie otrzymały: Joanna Konka prowadząca blog „Biedronka w Kuchni” oraz Agnieszka Kolińska autorka bloga „Coś Dobrego”.
Miłośnicy dobrej kuchni mogli wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej pt. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez znakomitych kreatorów smaku, Jole Slomę i Mirka Trymbulaka z Atelier Smaku. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czekała Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje sztuki parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania mlekiem oraz nt. uprawy tej rośliny.

Nie brakowało oczywiście dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu eko. Stowarzyszenie STOP NOP zorganizowało prelekcję pn. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”. Gratka czekała też na miłośników drobiu – był nim udział w warsztatach: „Hodowla drobiu zgodnie z naturą - czy to w ogóle jest możliwe”. Kolejnym tematem, który pojawił się na targach była żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostało jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć”.

Podczas targów rozstrzygnięto również konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2014. W bieżącej edycji do konkursu zgłoszono 37 produktów, prezentowanych podczas imprezy.
Oceniało je profesjonalne Jury składające się z przedstawicieli środowisk naukowych, jednostek i instytutów certyfikujących, stowarzyszeń i organizacji branżowych oraz prasy fachowej. Konkurs rozstrzygnięto w 4 kategoriach: produkty ekologiczne certyfikowane (wyróżnienie otrzymała Eko Piekarnia za chleb Bio wiejski – Złotego Medalu nie przyznano); produkty naturalne (Złoty Medal otrzymała: Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek za sorbet pietruszkowo jabłkowy); produkty tradycyjne (Złoty Medal otrzymali ex aequo: Bacówka Towary Tradycyjne za parówki cielęce oraz Mazurskie Miody za Okowitę Miodową) oraz w kategorii produkty zagraniczne (Złoty Medal otrzymała: Kreta24.pl za Biolea nerantzio oliwa BIO z gorzkimi Pomarańczami). Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszy produkt tradycyjny otrzymała: Bacówka Towary Tradycyjne za parówki cielęce. Nagrody wręczył osobiście Marek Sawicki szef resortu rolnictwa. Zapraszamy do zapoznania się z pełną listą zgłoszonych produktów oraz przyznanych wyróżnień.

Równolegle z NATURA FOOD odbywały się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO, organizowane z myślą o producentach ekologicznych środków czystości do mycia, prania i sprzątania, kosmetyków naturalnych oraz ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny. Po rocznej przerwie na targach gościliśmy Reni Jusis. „Zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka i propagatorka macierzyństwa w zgodzie z naturą prowadziła warsztaty pn. „Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień”, poświęcone ekologicznym środkom czystości oraz limitowanej serii chust i nosidełek dla dzieci. Ideą promowanej przez Reni Jusis ekologicznej linii produktów jest propagowanie ekologicznego stylu życia oraz tworzenie nowoczesnego designu zakorzenionego w polskiej tradycji.

Targi NATURA FOOD & beECO były przyjazne dzieciom. Przez cały okres ich trwania rodzice mogli zostawić maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć bawiąc, inspirowali maluchy do  ekologicznych gier i zabaw. Charakter Strefie EKO-dziecka nadała kadra Przedszkola Ekologicznego EKOLUDEK.

Powiązane miejsca:

  • Pobierz PDF
  • Wyślij e-mailem
Skontaktuj się z nami

Kalendarz wydarzeń